Osnovne informacije

U slučaju nastanka manje materijalne štete prometna policija u pravilu ne obavlja očevid prometne nesreće pa prije nego uklonite vozila s kolnika i omogućite nesmetano odvijanje prometa obavezno fotografirajte položaj vozila i mjesto prometne nezgode iz veće i neposredne udaljenosti kao i tragove kočenja, otpalih krhotina na kolniku, oštećenja na vozilima itd.

Nakon što ste uklonili vozila potrebno je da oba sudionika nesreće uredno popune i potpišu Europsko izvješće o nezgodi ili na drugi način razmijene osobne podatke i podatke o vozilima. Najbolje je da oba sudionika prometne nezgode sa svojim vozilima odu u najbližu poslovnicu osiguravajućeg društva koje je izdalo policu za vozilo koje je prouzročilo prometnu nezgodu, te tamo ispune potrebne obrasce za prijavu štete i izvrše procjenu nastale štete.

Europskim izvješćem ni u kom slučaju ne priznaje se krivnja. Isto isključivo služi za prikupljanje podataka o nezgodi. Opisi tijeka nesreće koji se ne podudaraju mogu također biti zapisani, po potrebi na dodatnom papiru.

Prometnu policiju svakako pozovite u sljedećim slučajevima:

  • nastanka veće materijalne štete,
  • gubitka života ili ozljeda bilo koga od sudionika prometne nezgode (u ovom slučaju pozovite hitnu medicinsku pomoć),
  • sudara s neosiguranim vozilom,
  • međunarodne štete (sudara s vozilom stranih registracijskih pločica),
  • alkoholiziranosti nekog od vozača vozila koje je sudjelovalo u prometnoj nezgodi vožnje bez vozačke dozvole.

Oštećenja na vozilu moraju biti nepromijenjena do prijave štete osiguratelju i dolaska predstavnika osiguratelja radi procjene štete.